skhu

 

Masutatsu Oyama

Masutatsu Oyama, a kyokushin karate megalapítója 1923-ban Kóreában született. Fiatalkorában kínai kempót tanult. 1938-ban Tokióba költöztek. Itt először judót majd karatét tanult. Egy szerencsés véletlen folytán Gichin Funakoshi tanítványa lett. A karate vált élete legfontosabb részévé. Éjjel-nappal edz. 17 évesen megszerzi a 2. dan övfokozatot. A második világháború végén 22 éves korában már 4. danos. Elhatározza, hogy a karaténak szenteli az életét. Az egyik tanítványával felment a Mitsumine hegyre. Napi 12-14 órát edzettek. A tanítványa nem bírta sokáig, néhány hét után megszökött. Oyama 18 hónapot töltött fent a hegyen remeteként.

Amikor visszatért az emberek közé, megnyerte a Japán karatebajnokságot. A győzelemért járó serleget azonban nem vette át. Ezzel jelezte, hogy ez a karate nem az igazi karate. Régi álma volt, hogy puszta kézzel megküzdjön egy bikával. Sorra járta a vágóhidakat, míg végül engedélyt kapott a küzdelemre. Hatalmas csatában legyőzte a bikát.

1952-ben meghívták az USA-ba, ahol 11 hónapon keresztül bemutatókat tartott, küzdelmekben vett részt és edzéseket vezetett.

Amikor visszatért Japánba egyre nagyobb bikákkal küzdött meg. Életében 53 bikával „csatázott“.

Hajlandó volt bárkivel megküzdeni. Egy alkalommal három napon keresztül 300 karatékával küzdött meg. Ezzel is bebizonyította, hogy a stílus, amit alapított rendkívül hatékony.

A hatvanas és hetvenes években járta a világot és népszerűsítette a kyokushin karatét. Tévében szerepelt, könyveket írt, bemutatókat tartott.

1994 áprilisában halt meg. A harcművészetek legendájává vált.